I næste uge sker der ting og sager. Jeg både glæder mig og frygter det. Min lille datter bliver 4 år gammel. Det betyder selvfølgelig, at der skal inviteres til fødselsdagsfest for hendes stue i børnehaven. Det er nemlig noget, som hun går meget op i. Det er da også hyggeligt, når hele banden kommer og spiser lidt boller, drikker lidt saftevand og leg. Det er også bare lidt trættende. Hytten skal gøres ren, så kommer der 16 glade og larmende unger i et par timer (heldigvis er pædagogerne med) og så skal der ryddes op bagefter. Der kommer småfolk i store flokke.

Med min store datter, Mie,  er det både nemmere og sværere. Der er ikke så meget larm og det er kun pigerne, som kommer. De har bare nogle andre ønsker/krav til en god fødselsdag. Faktisk overvejer jeg, at holde Mies fødselsdag i svømmehallen. Det bliver ikke så meget dyrere end at have alle tøserne til fødselsdag. Og jeg slipper for at lave en masse forberedelser og oprydning, hvilket også må være noget værd.

Det er ikke let at finde på aktiviteter til en 4 års fødselsdag. Her er nogle at de akiviteter jeg har fundet rem til, kunne være med på listen.

 1. Fødselsdagstema: Vælg en favoritkarakter eller et tema, som hun kan lide, som prinsesser, enhjørninger, dyreverdenen osv. Dekorer rummet og aktiviteterne i overensstemmelse hermed.
 2. Skattejagt: Lav en skattejagt med ledetråde og små overraskelser. Børnene kan følge ledetrådene for at finde skatten til sidst.
 3. Ansigtspainting: Lej en ansigtspainter eller gør det selv, hvor børnene kan få deres ansigter malet som deres yndlingsdyr eller figurer.
 4. Ballonkunst: Hyr en ballonkunstner til at skabe fantastiske ballonfigurer til børnene.
 5. Legeplads: Besøg en nærliggende legeplads, hvor børnene kan lege og have det sjovt med gynger, rutsjebaner og klatrestativer.
 6. Kreative aktiviteter: Arranger aktiviteter som perleplader, farvelægningssider, tegning eller maleprojekter.
 7. Kagepyntning: Lad børnene pynte deres egne cupcakes eller små kager med forskellige glasurer og dekorationer.
 8. Musik og dans: Lav en dansefest med hendes yndlingsmusik, hvor børnene kan danse og have det sjovt.
 9. Pudeborg: Lav en pudeborg med masser af bløde puder og tæpper, hvor børnene kan slappe af, læse bøger eller se en børnefilm.
 10. Eventyrfortælling: Fortæl eventyr eller opret dine egne historier, som børnene kan deltage i ved at improvisere.
 11. Bordspil: Vælg enkle bordspil, der er passende for hendes alder, som memory, Ludo eller fiskespil.
 12. Udendørs leg: Arranger udendørs aktiviteter som skattejagt, hinkeruder, hoppe på en trampolin eller tegne med kridt på fortovet.
 13. Pinata: En pinata fyldt med slik og små legetøj kan være en sjov aktivitet, hvor børnene kan slå den for at få indholdet ud.
 14. FaceTime med en karakter: Hvis det er muligt, kan du arrangere en virtuel optræden eller FaceTime-opkald med en karakter, hun elsker.
 15. Bageaktivitet: Bag småkager eller cupcakes sammen med børnene. Lad dem være med til at blande ingredienser og dekorere bagefter.

Husk at tilpasse aktiviteterne efter barnets interesser og komfortniveau. Og sørg for at have tilstrækkelig tilsyn og hjælp til at håndtere aktiviteterne og børnenes sikkerhed.

Maden

Når det kommer til at planlægge en menu til en 4-årig piges fødselsdag, er det bedst at holde tingene enkle og børnevenlige. Her er nogle idéer til en menu, der sandsynligvis vil appellere til børnene:

Hovedretter:

 • Mini-pølseruller: Pølser pakket ind i butterdej og bages til de er gyldne og sprøde.
 • Mini-pizzaer: Lav små pizzaer med forskellige toppings, så børnene kan vælge deres favorit.
 • Mini-hamburgere: Lav små hamburgere med børnevenlige pålæg som ost, salat og ketchup.
 • Smørrebrødssnegle: Lav rullede smørrebrødssnegle med forskelligt pålæg indeni.

Snacks:

 • Grøntsagsstænger med dip: Server skåle med skåret gulerødder, agurker og peberfrugter sammen med en børnevenlig dip som hummus eller ranch dressing.
 • Frugtskåle: Skær frugt i små bidder og server det i farverige skåle.
 • Mini-smørrebrød: Lav små smørrebrød med børnevenlige pålæg som skinke, ost og agurker.

Drikkevarer:

 • Saft: Server fortyndet frugtsaft eller frugtvand i børnevenlige kopper.
 • Vand med frugt: Lav en frisk vandkande med skiver af citron, appelsin eller bær.

Dessert:

 • Cupcakes: Bag cupcakes i forskellige smagsvarianter og dekorer dem med farverigt glasur og spiselige dekorationer.
 • Frugtspyd: Lav frugtspyd ved at stikke små bidder af forskellige frugter på træspyd.
 • Mini-donuts: Server små, glaserede donuts i forskellige farver og smagsvarianter.

Husk at tage hensyn til eventuelle allergier eller kostrestriktioner, som gæsterne måtte have, når du planlægger menuen. Det er også en god idé at have nogle sunde valgmuligheder blandt snacks og hovedretterne for at sikre en afbalanceret menu.