Jeg har en kat, der hedder Olivers.

Olivers’ kattemad

Det kan måske se lidt mærkeligt ud, at jeg har kaldt min kat for Olivers, med et s, når han kun er i ental, og det lyder også lidt mærkeligt, når jeg kalder på ham – derfor kalder jeg nogle gange på den måde, at jeg råber ‘Olivers kattemad’, bare så naboerne ikke tror, at jeg er skør.

Der kommet ‘s’ i enden på hans navn for di min nevø satte det på dengang han var lille – jeg ved ikke hvorfor, men han havde en periode, hvor ham satte ‘s’ bagved alle de nye ord, han lærte og så begyndte vi allesammen at kalde katten for olivers.

Faktisk har jeg nogel gange overvejet om naboerne synes jeg er endnu mere skør, når jeg råber ‘Olivers kattemad’ ud over kvarteret, men nu er det bar blevet sådan, at katten lystrer hurtigere på det, end på, når jeg bare råber Oliver, så nu må det være sådan… 

Han har i øvrigt altid været kræsen

Derfor er det ikke uvigtigt hvilken kattemad, jeg serverer for ham. Jeg forsøgte på et tidspunkt med Stryhns leverpostej, men det ville han absolut ikke finde sig i, og så måtte jeg gå tilbage til den kattemad han kendte så godt og altid ville spise uanset hvor gammel den var blevet.

Det ville han ikke med leverpostejen. Den skulle bare have været åbnet én dag, så ville han ikke spise den – også selvom den havde stået forsvarlig tillukket i køleskabet – det var umuligt at snyde ham i den henseende. Så det endte altid med at Olivers fik sin vilje og fik den kattemad, han elsker så højt.

Det er vel også kun rimeligt – jeg gider jo heller ikke at spise noget jeg ikke kan lide  – så fred være med det Olivers får den kattemad han kan lide og jeg råber det sædvanlige ud over kvarteret, når hans kattemad er serveret. Det er ikke noget problem og vi har det godt sammen, så jeg lader ringene være som de er, uden at lave mere nummer ud af det!

At give din kat en nærende kost er afgørende for dens sundhed og trivsel. Katte er rovdyr, og deres ernæringsbehov er unikke i forhold til mennesker og andre dyr. Her er nogle vigtige retningslinjer for at sikre, at din kat får en balanceret og nærende kost:

  1. Proteiner: Katte er obligate kødædere, hvilket betyder, at de har brug for høje mængder af animalsk protein for at opretholde muskelmasse, energiniveau og andre vitale funktioner. Sørg for, at det primære indhold i kattens foder er kødbaseret, enten i form af vådfoder eller højkvalitets tørfoder.
  2. Taurin: Dette er en essentiel aminosyre for katte, som de ikke kan syntetisere tilstrækkeligt selv. Taurin er vigtigt for synet, hjertefunktionen og reproduktionen. Taurin findes naturligt i animalsk væv som kød, fjerkræ og fisk.
  3. Fedt: Katte har brug for sunde fedtsyrer for at støtte deres hud, pels og immunsystem. Fede fisk som laks eller sardiner kan være gode kilder til disse fedtsyrer.
  4. Kulhydrater: Katte har ikke det samme behov for kulhydrater som mennesker. De fleste kulhydrater bør komme fra naturlige kilder, som findes i små mængder i byttedyr og er en del af kattens naturlige kost.
  5. Vitaminer og mineraler: Foderet skal indeholde alle de nødvendige vitaminer og mineraler i de rette mængder. En balanceret og varieret kost er vigtig for at opfylde dette behov. Overvej eventuelt at give din kat et kvalitetstilskud, hvis du fodrer med hjemmelavet mad.
  6. Vand: Sørg altid for, at din kat har adgang til frisk, rent vand. Vand er afgørende for fordøjelse, hydrering og eliminering af affaldsstoffer.
  7. Undgå toksiske fødevarer: Visse fødevarer er giftige for katte og bør undgås. Dette inkluderer løg, hvidløg, chokolade, druer, rosiner, alkohol og nogle kunstige sødemidler.
  8. Portionsstørrelse: Overvægt er et almindeligt problem hos katte. Følg fodringsvejledningen på kattens foderpakke og juster portionsstørrelsen efter kattens alder, aktivitetsniveau og vægt.
  9. Vådfoder vs. tørfoder: Vådfoder indeholder normalt mere vand, hvilket kan hjælpe med at opretholde kattens hydrering. Tørfoder kan være mere praktisk, men det er vigtigt at vælge en høj kvalitet og sikre, at katten får tilstrækkelig væske.
  10. Konsistens og overgang: Ændringer i kattens kost bør ske gradvist for at undgå fordøjelsesproblemer. Hvis du skifter foder, bland det nye og gamle foder i en overgangsperiode.

Det er altid en god idé at konsultere din dyrlæge, især hvis du har spørgsmål om din kats specifikke ernæringsbehov eller eventuelle sundhedsproblemer. Dyrlægen kan give dig råd om den bedste kostplan for din kat baseret på dens individuelle behov.